ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΞΩΜΕΡΙΤΑΚΗ - Ό,τι άκουσα κι ό,τι είπα
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΞΩΜΕΡΙΤΑΚΗ
Ό,τι άκουσα κι ό,τι είπα
Μια καταγραφή ευθυμογραφημάτων σημερινών και αλλοτινών εποχών
Οι ώρες κυλούσαν ευχάριστα όταν στις παρέες συμμετείχε και ο Αλέξανδρος Ξωμεριτάκης, ο Αλέκος για τους γνωστούς και φίλους του, που ενέδωσε στις συνεχείς παροτρύνσεις τους να καταγράψει και να εκδώσει τις εύθυμες ιστορίες, που για πολλά χρόνια τους έλεγε και να που το βιβλίο του με τίτλο «Ό, τι άκουσα και ό, τι είπα», με υπότιτλο «Το γέλιο ομορφαίνει και μακραίνει τη ζωή» βρίσκεται στα χέρια μας και μας χαρίζει απλόχερα το γέλιο, που τόσο το έχουμε ανάγκη.
Το βιβλίο του αποτελεί μια αξιόλογη συλλογή 246 συνοπτικών εύθυμων ιστοριών που η καταγραφή και παρουσίαση τους συμβάλει στη διάσωση, την ανάδειξη και τη προβολή της άυλης πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Ο αναγνώστης στις σελίδες του συναντά χωρατάδες, πνευματώδεις αντιδράσεις στα λεκτικά πειράγματα, με τη θαυμαστή ετοιμολογία των απλών ανθρώπων, θυμοσοφίες και ιδιόμορφες συμπεριφορές τωρινών ανθρώπων αλλά περισσότερο παλαιότερων εποχών. Υπήρξε μια μορφή ψυχαγωγίας σχεδόν αποκλειστικής τα περασμένα χρόνια και μέσω αυτής οι άνθρωποι ξεπερνούσαν ευκολότερα τις αντιξοότητες της ζωής, στα δύσκολα πέτρινα τότε χρόνια.
Το βιβλίο συμπεριλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες για τις επαγγελματικές ασχολίες των κατοίκων της υπαίθρου, τις πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις τους, τα ήθη και έθιμα, που η τήρηση τους περνούσε από γενιά σε γενιά και το αρχειακό αυτό υλικό λειτουργεί ενημερωτικά και διδακτικά σε νεότερους που δεν βίωσαν τις περιγραφόμενες ενασχολήσεις και συμπεριφορές.
Παράλληλα με τον χειρισμό από τον συγγραφέα του παραδοσιακού γλωσσικού μας πλούτου,της τοπιολαλιάς, με τις αρχέγονες ρίζες της, το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της και την εκφραστική της δύναμη, οι εύθυμες ιστορίες του γίνονται περισσότερο ευχάριστες από τον αναγνώστη και παράλληλα συμβάλουν στη διατήρηση και διάσωση της σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την ξένες παρεμβάσεις και την γενικότερη γλωσσική παρακμή.
Διαβάζοντας το βιβλίο συναντάς εβδομήντα θεματικές φωτογραφίες, που προσδίδουν μια πρόσθετη αξία στο σύγγραμμα.
Ιδιαίτερη τιμή προσδίδει στον συγγραφέα η συμμετοχή του διακεκριμένου επιστημονικού δασκάλου, συγγραφέα και ποιητή του κ. Μιχάλη Κασσωτάκη που συνέταξε τον πρόλογου του βιβλίου, που μέσα σε τρεισήμισι σελίδες συνδέει τα ευθυμογραφήματα του βιβλίου με την παρουσίαση της κοινωνικής ζωής, της θυμοσοφίας των κατοίκων της υπαίθρου και των γενικότερων συμπεριφορών τους που συνθέτουν και χαρακτηρίζουν τον λαϊκό μας πολιτισμό. Αναλύει τέλος τις θετικές επιδράσεις της ψυχαγωγίας στη διατήρηση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων, παρουσιάζει τις κατηγορίες των ατόμων με κριτήριο την αντιμετώπιση του χιούμορ.
Ο κ. Κασσωτάκης κλείνει τον επίλογο του με την παραίνεση του να πράττουμε σύμφωνα με την προτροπή του Γιάννη Ρίτσου: «Γέλα, καρδιά μου, γέλα. Βρες χρόνο να γελάς-αυτό είναι η μουσική της ψυχής».
Φρίξος Κουμαρτζής
Comments
Post a Comment